Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Surd természeti értékei


Zala megye kézikönyvében olvashatjuk, hogy Surd Zala megye déli részén elhelyezkedő erdős terület. Nagykanizsától 16 km-re, a környező településektől 5-6 km-re található. A régi írások Somogysurdként említik, mivel csak 1948-tól tartozik Zala megyéhez.

Természeti értékeiről a Pannonhát tájparkban olvashatunk. Ebből megtudhatjuk többek között, hogy érdekessége a védettség alatt álló platán sora. A Zichy Pihenőparkban és a Szakáll-hegyen többszázéves platán- és tölgyfákat csodálhatunk meg. Híres csemetekertje jelenleg is működik.


Védett platán sor és tölgyfa

Valamikor Surd is a Zichy grófok birtoka volt. 2000-ben a millenniumi év alkalmából az öt hektáros pihenőparkot Zichy-parkká nyilvánították.

Zichy park

A csemetekert történetéről, Pagony (Petrezylka) Károly erdőmérnök életútjáról a Kanizsai dombhát jeles fái első kötetében olvashatunk. A csemetekertet 1921-ben alapította. A hazai fafajok erdősítési anyagai mellett a világ minden részéről gyűjtötte a különböző fenyőfajokat és azok változatait. A fenyők szerelmese volt! A csemetekertben élő (ma is megtalálható) legidősebb fákat 1927-ben ültette. (Abies, Picea, Liriodondron, Sequoia, stb.)

Pagony Károly erdőmérnök
Pagony Károly 1945-ben a második világháború után fenyőfacsemetéket osztott ki a surdi polgároknak, elmagyarázva nekik a későbbi hasznot. Megmutatta, hogyan kell elültetni és művelni a fákat. Ekkor indult el a kanizsai dombháton a fenyőfacsemeték ültetése, melyeket karácsonyfa néven árultak a piacon. Ma már az egész kanizsai dombháton ültetik a karácsonyfa-csemetéket, amelyeket az ország nagyobb városaiban adnak el.

Ugyanitt olvashatunk még Surd községről adatokat: belterületről, zártkertről, külterületről, valamint a patakok, árkok, erek számáról, elhelyezkedéséről.

A Zichy park mellett található horgásztó szabadidős programoknak is helyet ad.

Horgásztó

Egy kisfilmet nézhetünk meg itt, melyben hallhatunk Surd történetéről és amely bemutatja az Ágneslaki arborétumot. A film csak letöltés után tekinthető meg.

Ágneslak
Az arborétum történetéről a Kastélyparkok, egzóta kert, egzóta erdő, jeles fák,virágos fák, virágos cserjék, lágyszárú virágok c. kiadvány második kötetében is olvashatunk.

Fotó Surd védett platánfájáról és védett tölgyfájáról.


Surd térképeken.

Surd természeti értékeiről a tematikus linktár segítségével további internetes információkhoz juthat.

Kedves Látogatónk!
Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy jelezze az alábbi e-mail címen:
palosine@nagykar.hu
Pálosi Istvánné (Rózsa)